Προετοιμασία

Υπάρχουν δύο τρόποι για την προετοιμασία matcha: χοντρό (濃茶 koicha) και λεπτό (薄茶 usucha).

Πριν από τη χρήση, το matcha μπορεί να κοσκινίζεται προκειμένου να διαλύσει οποιεσδήποτε συστάδες που μπορεί να περιέχονται στο τσάι.

Μια μικρή ποσότητα matcha τοποθετείται μέσα στο κύπελλο, παραδοσιακά χρησιμοποιώντας μια σέσουλα μπαμπού ονομάζεται chashaku, μετά μία μικρή ποσότητα ζεστού (όχι βρασμένου, περίπου 80 °C ή 176 °F) νερού προστίθεται. Το μίγμα στη συνέχεια χτυπιέται σε μια ενιαία συνοχή με ένα σύρμα μπαμπού γνωστό ως chasen . Το matcha είναι έτοιμο όταν δεν υπάρχουν πλέον σβώλοι στο υγρό και δεν έχει παραμένει λιωμένο τσάι στις πλευρές του μπολ. Καθώς το matcha μπορεί να είναι πικρό, παραδοσιακά σερβίρεται με ένα μικρό γλυκό (που καταναλώνεται πριν από το πόσιμο), και χωρίς να προστίθεται γάλα ή ζάχαρη. Θεωρείται συνήθως ότι 50g matcha θα παρέχει σε 25 κύπελλα usucha ή 12.5 μπολ koicha.

Το Usucha, ή λεπτό τσάι, παρασκευάζεται με περίπου 1.75 γραμμάρια (1.5 γεμάτες μπάλες chashaku, ή μισό κουταλάκι του γλυκού) matcha και περίπου 75 ml ζεστού νερού ανά μερίδα, η οποία μπορεί να χτυπηθεί για να παράγει αφρό ή όχι, ανάλογα με την προτίμηση του ατόμου που θα το πιει. Το Usucha δημιουργεί ένα ελαφρύτερο και ελαφρώς πιο πικρό τσάι.

Το Koicha , ή χοντρό τσάι, παρασκευάζεται με τη διπλάσια περίπου ποσότητα matcha (περίπου 3.75 γραμμάρια ή 3 γεμάτες μπάλες chashaku) και το μισό από το νερό ( ένα κουταλάκι του γλυκού 40 ml ζεστού νερού), ή μέχρι και έξι κουταλάκια του γλυκού matcha με 3/4 φλιτζάνι νερό. Το μίγμα που θα προκύψει θα είναι σημαντικά παχύτερο από το Usucha και έχει συνεκτικότητα παρόμοια με το μέλι. Ανακατεύοντας το koicha απαιτεί μια πιο αργή, ζωηρή κίνηση από το Ususcha έτσι ώστε να μην παράγει αφρό. Το Koicha γίνεται συνήθως με πιο ακριβά matcha όπως το matcha τελετουργικής τάξης και έτσι παράγει πραγματικά ένα πιο ήπιο και πιο γλυκό τσάι από το usucha. σερβίρεται σχεδόν αποκλειστικά ως μέρος τσαγιού Ιαπωνικής τελετής.